Hårde hvidevarer

Hårde hvidevarer

Vi har prøvet at skabe et overblik over de vigtigste ting, du skal tage stilling til, når du skal vælge hårde hvidevarer til dit nye køkken. Måske skal der laves om på indretningen af køkkenet, så der er brug for nye typer hårde hvidevarer. Der skal tages stilling til: komfur, indbygningsovn, kogeplade (keramisk, induktion), emhætte, opvaskemaskine, køl/fryseskabe. Hvis køkkenbutikken ikke lige har den model du ønsker, så er der mulighed for at benytte de showrooms, som producenterne selv har. Du kan altså kontakte dem direkte, booke tid og se produktet, inden du beslutter dig.
 • Komfur:

Der kan være forskellige grunde til at vælge et komfur. En af grundene kan være, at designet på køkkenet gør, at det bare giver mening at vælge en komfurløsning, især hvis du i gang med at lave et landkøkken. En anden god grund er, at komfur løsningen oftest er en billigere løsning end at vælge en ovn og en kogeplade, som kan være meget aktuelt, hvis man skal have budget til at gå op. Komfur kan fås i mange prisklasser og farver men er oftest hvid eller stål.

 • Indbygnings ovn:

Inden du vælger en ovn, er det en god ide at tage stilling til følgende. Hvordan bruger jeg min ovn i dag? Og hvad mangler jeg ved min nuværende ovn? De fleste finder ud af, at de faktisk kun bruger en til tre funktioner ved deres nuværende ovn, og så er rengøringen oftest det punkt der fylder mest, når der tales om ny ovn. Ovne fås i mange prisniveauer og jo flere funktioner du vælger, jo dyrere bliver den. Men er du i gang med at opgradere din ovn, så er der en betegnelse som er værd at bide mærke i, som er “Pyrolyse”. “Pyrolyse” er til dig som er træt af at gøre ovnen ren.”Pyrolyse” er en betegnelse for, at ovnen kan gøre sig selv ren ved at komme op på meget høje varmegrader, der gør at alt fedt og snavs brænder af.

 • Kogeplade:

Når du skal vælge kogeplade skal du tage stilling til følgende:
Skal jeg have en EL-kogeplade (“keramisk” eller “induktion”) eller Gas-kogeplade?

 • EL-kogeplade:

Hvis du er i tvivl om hvilken EL-kogeplade du har i dag, så gå hen til din nuværende kogeplade og tænd den. Hvis kogezonen bliver rød er den “keramisk” hvis der ikke sker noget, så har du “induktion”. “Keramisk” kogeplade er oftest noget billigere en kogeplade med “induktion” og det er selvfølgelig vigtig at tage med i sine overvejelser i forhold til ens budget. Kogeplader som har “induktion” fungerer på den måde, at særlige spoler
genererer et magnetfelt, hvorved der overføres varme til en gryde eller pande af et jernholdigt materiale. Hvor imod en “keramisk” kogeplade er et traditionel varmelegeme. Den store forskel på “keramisk” og “Induktion” er en “keramisk” kogezone er varm også selvom du har slukket for zonen. Hvor imod slukker du for “induktion” kogezone er den slukket med det samme, eller når du fjerner gryden. En anden stor forskel på “keramisk”
og “induktion” er at “Induktion” går det meget hurtigere med at varme ting op, i forhold til “keramisk” kogeplade. For at kunne bruge “induktion” skal dine gryder og pander havde en tyk metal bund. Den nemmeste måde at finde ud om dit nuværende grydesæt virker til “induktion”, er ved at sætte en magnet på bunden af dine gryder og pander. Sidder magneten fast, kan du bruge dem til “induktion.

 • Gas-kogeplade:

Hvis du vælger Gas-kogeplade, så vær opmærksom på, at hvis du ønsker et stor blus(f.eks. til Wokgryder) så kan det godt bruges til bygas, men skal man have maksimalt kraft ud af blusset, skal du havde tilsluttet naturgas eller flaskegas. Breddemål på kogeplader, er som standard 60 cm og 80 cm. Hvis du gerne vil slippe for den kant der er i mellem bordpladen og kogepladen, kan du få kogepladen “planlimet”. Det betyder simpelthen at kogepladen bliver lagt ned i bordpladen, så den er plan med bordpladen. Materialer som ikke egner sig til “planlimet” løsninger er laminat og træ bordplader og så skal du være opmærksom på, at når du vælger en “planlimet” løsning, vil der komme en sort fuge i mellem kogepladen og bordpladen. En anden ting som du også skal være opmærksom på, er at udskæring til en “planlimet” kogeplade er noget dyrere end en traditionel udskæring (“ilægning”) hvor kogepladen bare skal ligge oven på bordpladen.

 • Emhætte:

Emhætter kan deles op i 3 kategorier:
Indbygget emhætte, væghængt emhætte og frithængende emhætte.

En anden ting som der skal tages stilling til, er om du skal havde “recirkulation” eller “aftræk”? “Recirkulation” betyder at luften passerer igennem et filter (kulfilter) og så bliver luften renset, inden det blæses ud i boligen igen. Denne løsning bliver oftest brugt i lejligheder. “Aftræk” betyder at din emhætte er forbundet til en løsning, hvor luften bliver blæst direkte udenfor boligen. “Aftræk” løsningen kræver en del viden om hvordan man bygger sådan en løsning korrekt op, så man sikrer sig, at få optimalt sug og lydniveau. Vi anbefaler, at du rådgiver dig med firmaer der har prøvet at lave sådanne løsninger før, så du ikke bliver skuffet. Vi anbefaler, at du altid køber indbygget emhætte, der hvor du også køber dit køkken, så slipper du for ubehagelige overraskelser, og du sikrer dig også, at løsningen kan lade sig gøre, og sidst men ikke mindst har køkkenfirmaet ansvaret for løsningen.

Indbygget emhætte:

En anden ting som der skal tages stilling til, er om du skal havde “recirkulation” eller “aftræk”? “Recirkulation” betyder at luften passerer igennem et filter (kulfilter) og så bliver luften renset, inden det blæses ud i boligen igen. Denne løsning bliver oftest brugt i lejligheder. “Aftræk” betyder at din emhætte er forbundet til en løsning, hvor luften bliver blæst direkte udenfor boligen. “Aftræk” løsningen kræver en del viden om hvordan man bygger sådan en løsning korrekt op, så man sikrer sig, at få optimalt sug og lydniveau. Vi anbefaler, at du rådgiver dig med firmaer der har prøvet at lave sådanne løsninger før, så du ikke bliver skuffet. Vi anbefaler, at du altid køber indbygget emhætte, der hvor du også køber dit køkken, så slipper du for ubehagelige overraskelser, og du sikrer dig også, at løsningen kan lade sig gøre, og sidst men ikke mindst har køkkenfirmaet ansvaret for løsningen.

Væghængt emhætte:

Her sidder emhætterne på væggen og det betyder også at det stilles høje krav til finish og materialerne, som gør at denne løsningen starter på et hvis prisniveau. Dog er der mange leverandører på området, som gør at prisniveauet starter fornuftigt. Væghængt emhætte anbefales til de rum, hvor der er plads nok og ens opbevaringsbehov er opfyldt i ens underskabe. Væghængte emhætter har en standard bredde på 60 cm og 90 cm og laves oftest i stål kombineret med glas.

Frithængende emhætte:

Her hænger emhætten ned fra loftet i en stålkasse eller f. eks. i en stålwire. Det betyder også, at det stilles højere krav til finish og materialer, da emhætten kan ses hele vejen rundt, som gør at denne løsning starter på et højt prisniveau. Når emhætten skal hænge frit, er det en god ide, at have undersøgt, hvordan loftet er bygget op. På den måde ved man, hvordan man kan fastgøre emhætten, eller hvis man skal have “aftræk” om løsningen overhovedet kan lade sig gøre. Det kan jo være, at der er bærende bjælker eller lignende, lige der hvor emhætten skal monteres. På den måde slipper man for en ubehagelig overraskelse.

 • Opvaskemaskine:

Skal din opvaskemaskine have en køkkenlåge på eller den skal være “fritstående”? Her er der ikke køkkenlåge på. Producenten har monteret en stål front eller en hvid front på opvaskemaskinen, men husk den skal stadig stå i mellem to skabe. Opvaskemaskiner fås som standard bredde 45 cm eller 60 cm. 45 cm modellen anbefales til hvis man er to personer i husstanden. 45 cm modellen kan rumme ca. 9 kuverter. 60 cm modellen der anbefales til +4 personer i husstanden, kan rumme ca. 14 kuverter. Lydniveauet er nok det behov der bliver talt mest om, når der skal vælges opvaskemaskine. Her skal du se på DB (Decibel). 60-70 DB svarer til almindelig tale, så det vil betyde at hvis du f.eks. har et køkken som ligger centralt i din bolig, så vil det give god mening at kigge efter en opvaskemaskine, som har under 60 DB måske nærmere 50 DB. Det kan også være, du starter opvaskemaskinen på tidspunkter, hvor lydniveau ikke betyder noget, og så er det jo mindre vigtig. Det du skal være opmærksom på er, jo mere du skruer ned for DB niveau, jo dyrere vil opvaskemaskinen også blive. Det samme gælder også funktioner/programmer. En anden vigtig ting er højden på din opvaskemaskine. Hvis du vælger at købe opvaskemaskinen uden om køkkenbutikkerne, skal du være opmærksom på, at du kan købe en standard højde og en ekstra høj opvaskemaskine. En ekstra høj opvaskemaskine, anbefales kun til nyopførte boliger og der hvor der er minimal skævhed i gulvet. Hvis du har en ældre bolig, så vælg en standard opvaskemaskine, for ellers kan den ikke være der på grund af skævhederne i gulvet.

 • Køl/Fryseskabe:

Kan deles op i 3 kategorier. Kombineret Køle-Fryseskab , Køleskab eller Fryseskab og Amerikaner eller Side-by-side. Vi anbefaler at du altid køber de integrerede hvidevarer, der hvor du også køber dit køkken. Så slipper du for ubehagelige overraskelser, og du sikrer dig også, at løsningen kan lade sig gøre og sidst men ikke mindst, så har køkkenfirmaet ansvaret for løsningen.

 • Kombineret Køle-Fryseskab:

Kombineret køle-fryseskabe, kan enten fås som “integreret” (betyder at du kan montere en køkkenlåge på) eller fritstående. Når det kommer til integreret køle-fryseskabe, er udvalget begrænset, da det skal kunne passe ind i et køkken-højskab. Der er dog to ting du lige skal være opmærksom på, når du vælger integreret køle-fryseskab. Den ene ting er, hvis du vælger de billige modeller, så er det plastikskinner og køkkenskabshængslerne, som får dit køle-fryseskabe til at åbne, hvorimod de dyre modeller, er det kraftige metalhængsler som sidder direkte fast på køle-fryseskabet. Den anden ting er, hvor meget plads har du i din fryser i dag? For når du vælger integreret køle-fryseskabet,
så vil frysedelen nok være mindre, end det du er vant til. En af årsagerne er, at de krav der er kommet til mindre energiforbrug gør, at der skal isoleres mere og det vil afspejle sig i mindre plads omkring fryseren. Kombineret fritstående køl-fryseskabe, er som udgangspunkt noget mere rummelig, både i køl og frys området, i forhold til integreret køle-fryseskabe. Her er der også et noget større udvalg af farver og modeller. Størrelserne på “integreret” modeller er oftest ca. 56 cm i bredden og højden er ca. 177cm. Fritstående modeller er som standard 60 cm i bredden og højden kan de være op ca. til 200 cm. Husk du kan altid sammenligne volumen med andre modeller ved at se på litermålet.

 • Køl/Fryseskabe:

Kan deles op i 3 kategorier. Kombineret Køle-Fryseskab , Køleskab eller Fryseskab og Amerikaner eller Side-by-side. Vi anbefaler at du altid køber de integrerede hvidevarer, der hvor du også køber dit køkken. Så slipper du for ubehagelige overraskelser, og du sikrer dig også, at løsningen kan lade sig gøre og sidst men ikke mindst, så har køkkenfirmaet ansvaret for løsningen.

 • Køleskab eller Fryseskab:

Du kan få køle og fryseskabe fra ca. 80 cm i højden til 200 cm i højden og standard bredde er 60 cm. Hele køle og fryseskabe, ses oftest i køkken løsninger, hvor der er meget plads i køkkenet, eller hvor man f.eks. har et andet rum man kan bruge i boligen til at stille fryseren i. Man kan både få “integreret” køle og fryseskabe så du kan gemme det hele væk bag en køkkenlåge, men du skal selvfølgelig være opmærksom på, at du får mindre plads end ved de fritstående modeller. Inden du tager stilling ti,l om du skal have et helt køl og et helt fryseskab, skal du sikre dig, at dine behov omkring opbevaringsplads er blevet indfriet, da disse løsninger optager meget plads. Hvis du ønsker isterninger, men ikke vil havde et stort amerikanerskab, så er der nogle fryseskabe, der kan lave det. Husk du kan altid sammenligne volumen med andre modeller ved at se på litermålet.

 • Amerikanerskab eller Side-by-side:

Til dig der har et meget stort behov for plads i dit køle-fryseskab. Disse modeller kræver meget plads og det betyder også, at hvis du har et mindre køkken, så giver det nok ikke mening at tænke i sådanne løsninger. Årsagen er at det ikke kun er målene på disse modeller, der er store, men også pladsen der skal være rundt omkring dem. F.eks. hvis du vælger et amerikaner eller side-by-side skab, så skal pladsen omkring skabet være ca. 35 cm. på begge sider, ellers kan du ikke få skuffer mm. til at komme ordentligt ud. Det vil sige du kan ikke stille disse modeller direkte op af en væg. En anden ting du skal huske på ved amerikaner og side-by-side skabe er, hvordan kommer de ind i køkkenet. Mange døråbninger er der ikke plads til størrelsen af et amerikaner eller et side-by-side skab. Den sidste ting er fragten, som kan blive en meget bekostelig affære, især hvis du bor i en etageejendom. Bredden på et amerikanerskab eller et side-by-side skab er ca. 90 cm til 120 cm. og højden er ca. 180 cm. Husk du kan altid sammenligne volumen med andre modeller ved at se på litermålet.

Få 3 tilbud

Tips & inspiration