Arbejdszoner – også kaldet arbejdstrekanter

Arbejdszoner – også kaldet arbejdstrekanter

Køkkenet kan deles op i forskellige zoner, der gør køkkenet funktionelt – og madlavningen let og behagelig. Nogle gange kan rummets udformning medvirke til, at der må gås på kompromis med de optimale arbejdszoner. Her vises eksempler på den klassiske arbejdstrekant i forskellige grundformer der dækker langt de fleste køkkenrum.

Køle/Frys-zone

Det område hvor køle/fryseskabet står. Her skal der tages stilling til følgende:

  • Er der bordplade plads i nærheden af dit køleskab?
    Det skal der være, så du nemt kan tage ting ind og ud af dit køleskab.

  • Hvordan åbner køleskabet op?
    Åbner det op på en måde, så det er nemt at sætte sine ting fra køleskabet ud på bordpladen?

  • Husk på, at køleskabet er den arbejdszone, der bliver brugt mest i løbet af en dag. Så det er vigtigt, at det står rigtigt og åbner rigtigt i forhold til tilberednings-zonen og koge-zonen.

  • Ved Fryse-zonen gælder de samme regler, men dog kan der være løsninger, hvor man har en fryser placeret et andet sted i boligen. Her skal man vurdere hvor meget man bruger den, og om man også skal have et mindre fryseskab i køkkenet for at minimere arbejdsgangen frem og tilbage til denne zone.

Koge/Stege-zone

Din kogeplade og din ovn – det område hvor du vil stå og lave din mad. Ved området omkring kogepladen bør man overveje følgende:

  • Skal bordpladen rundt om kogepladen kunne tåle varme?
    Især hvis man har behov for at sætte gryder og pander fra sig. Det er ikke alle bordpladetyper der kan tåle det. Hvis der er væg omkring kogepladen skal man tænke i overflader, der gør det nemmere at fjerne fedt og snavs efter stegning.

  • Hvor er dine gryder og pander?
    Er der tænkt i opbevaring i nærheden af denne zone, og er det nemt at komme til dem?

  • Andre redskaber og ting (grydeskeer, krydderier, olie osv.) som bruges under madlavningen, hvor er de placeret? Er der gjort plads i en skuffe eller et skab i nærheden af denne zone, eller skal de stå fremme på bordpladen? Ved området omkring ovnen, skal der gøres de samme overvejelser.

  • Skal ovnen være under kogepladen? Eller skal man placere ovnen et andet sted, evt. oppe i højden, så man får en
    anden arbejdsstilling??

Tilberedning-zone

Det er her du snitter, hakker og ælter –det område hvor du tilbereder alle de ting, du skal bruge til madlavningen.

  • Optimalt skal denne zone være i nærheden af vasken
    (Rengøring-zonen) for at skabe et godt tilberedningsflow.

  • Det anbefales at man har i mellem 80 cm til 100 cm bordplade plads til at tilberede ting på.

Rengøring-zone

Det område hvor vasken og opvaskemaskinen er. Denne zone skal ligge centralt i forhold til Tilberedning-zonen og Koge/Stege-zonen for at skabe et godt arbejdsflow. For at skabe et godt arbejdsflow omkring vask og opvaskemaskine, kan man starte med at finde ud af om man er højre eller venstre håndet.

  • Hvis er højrehåndet?
    Anbefales det, at man har opvaskemaskinen til venstre for vasken og at lågen på vaskeskabet er højrehængt (hængslerne sidder i højre side).

  • Er man venstrehåndetja så er det lige modsat – at man har opvaskemaskinen til højre for vasken og at lågen på vaskeskabet er venstrehængt (hængslerne sidder i venstre side).

Forklaringen er, at hvis du f.eks. er højrehåndet, vil du oftest stå med en opvaskebørste i højre hånd og tallerken i venstre hånd. Man vil derfor i samme bevægelse kunne sætte den ting man holder, i venstre hånd, direkte i opvaskemaskinen fordi opvaskemaskinen står til venstre.

Opbevaring-zone

Her har du de ting som du ikke bruger dagligt. Det kan typisk være køkkenmaskiner, ekstra service osv. Derfor behøver disse
ting ikke at være placeret centralt i køkkenet.

Arbejdstrekanten til køkkenet

Arbejdstrekanten er en simpel metode, der hjælper med at indrette køkkenet hensigtsmæssigt. Det du skal forholde dig til, er
hvordan de tre følgende arbejdszoner er placeret.

  • Rengøring-zonen, Koge/Stege-zonen og Køl/Frys-zonen udgør “arbejdstrekanten” Det anbefales, at den samlede afstand mellem disse zoner, er mellem 350 cm og 630 cm.
    Hvis afstanden er under det anbefalede, kan pladsen være for trang og er afstanden over det anbefalede, kan man risikere at madlavningen bliver besværlig.

  • Afstanden mellem Rengøring-zonen og Koge/Stege-zonen anbefales at ligge mellem 120 cm og 180 cm for at skabe et godt arbejdsflow.

  • Til Rengøring-zonen anbefales det, at man har 60 cm bordplade plads på begge sider af vasken.

  • Til Tilberedning-zonen anbefales det, at man har 120 cm arbejdsplads når man skal tilberede sin mad.

  • Omkring Koge/Stege-zonen er anbefalingen, at man har bordpladeplads på begge sider af komfuret/kogepladen, så man har plads til at stille gryder og pander fra sig og at andre redskaber/ting som bruges under madlavningen, kan stå i nærheden af zonen. De Koge/Stege zoner hvor der bruges gas må aldrig placeres direkte op af et brændbart materiale – som for eksempel et højskab.

  • Til Køl/Frys-zonen anbefales det, at du har noget afsætningsplads lige ved siden af køl/fryse skabet. Så Køl/Frys-zonen er den zone der bliver brugt allermest. Vi åbner og lukker køleskabet helt op til 40 gange i døgnet, modsat vores ovn, som kun åbnes ca. 5 gange om ugen.

Få 3 tilbud

Tips & inspiration